20 Eki 2010

Kalamar Tava

Friendfeed'den nefesimsin ve Tuykalem isimli kullanıcının ricası üzerine kalamar tava tarifi yazıyorum, kendisine ve yapacak herkese şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
- Kalamar (iki kişi için yarım kilodan hesap edin)
-Un
-Tuz

- Terbiye için:
* 1 Kaşık şeker
* 1 Kaşık karbonat
* 1 Adet bira

-Sos için:
* Yarım bardak yoğurt
* İki kaşık mayonez
* İki diş sarımsak
* Bir tutam maydonoz
* Ekmek içi (iki-üç dilim ekmekten)
* İki kaşık limon suyu
*Bir tutam dere otu

Önce terbiye; Bence hazır almak yerine, pazardan temizlenmiş ve tazesini almak çok daha iyidir. Temizletemediyseniz, temizlemesi de çok kolaydır. Önce içindeki şeffaf kemiği çıkarın, bacaklarını ve içini komple çekerek koparın (bacaklarını atmayın, onlar da kızarır güzel olur) , mürekkebini yıkadıktan sonra mutlaka zarını yolarak temizleyin. Daha sonra halka şeklinde kesin kalamarları. Yıkadıktan sonra hemen pişirmeyecekseniz bir poşetin içine koyup kasapların eti dövdükleri gibi dövüp buzluğa atın, donup çözülmüş kalamar daha yumuşak oluyor. Bu tercihe bağlı, hemen pişirmeye de geçebiliriz.
Daha sonra bir kabın içine şekeri ve karbonatı koyun, kalamarları ekleyip köfte yoğurur gibi 5 dakika yoğurun.. Yoğurma işlemi bittikten sonra, birayı da ekleyip dolapta dinlenmeye bırakın. Bir güne kadar dinlendirebilirsiniz, ama en az 4-5 saat olmasına dikkat edin..
Dinlendirme işlemi bittikten sonra kalamarları TUZLU suda yıkıyorsunuz. Bir kabın içinde suya tuz karıştırıp onun içinde yıkayabilirsiniz. Terbiyesi nihayet bitti.

Gelelim pişirmesine: Kalamarların suyunu süzdükten sonra biraz tuz kattığımız una bulayıp, derin bir kapta kızgın yağa atıyoruz. 2-3 dakika içinde pişecektir, daha fazla tutmaya gerek yok..

Sos için: Sos malzemelerinin hepsini karıştırıyoruz, tek tek yazmaya gerek yok. Bazıları ceviz içi de rendeliyor ama ben pek sevmem , böyle daha iyi.

Kalamarın pişirme süresi çok önemlidir. Bir kaç denemeden sonra uzmanlaşırsınız eminim. Afiyet olsun.





FriendFeed Yorumları:

1 yorum :

  1. Yakında bu tariflerin popüler olduğu mekanlarda deneme fırsatı yakalamayı umuyorum. İşin profesyonelleri hakkında bilgi rica ederiz :)

    YanıtlaSil

Sevdiysen paylaş.