20 Eki 2010

Çiğ Balık - Ege Mezesi

Bu çok az bilinen bir balık mezesidir, ana yemek olarak değil genelde tadımlık meze olarak yapılır. Çok az bilinmesinin sebebi ise yapabilmenin (yapmak değil aslında yapması kolay, başlaması diyelim) çok zor olmasındandır.
En önemli şey seçeceğiniz balığın taze olduğuna emin olmanızdır. Buzluğa girmiş ya da dışarıda beklemiş balıkla kesinlikle olmaz. Sabah üşenmeyip balık haline gidip balıkçıların getirdiği o gün tutulmuş balıklardan yapabilirsiniz. Ya da balıkçılık merakınız varsa kendi tuttuğunuz balıktan teknede hemen yapabilirsiniz ki ben bunu tercih ederim.
Diğer bir önemli husus, balığın cinsidir. Her balıkla yapılmaz. Ben en çok lambukadan yapılmışını sevdim. Orfoz , lahos, levrek ya da mezgit ile de güzel oluyor. İri sardalya ve kolyoz ile yapıldığını duydum fakat hiç yapmadım.
Büyük balıkla yapıyorsunuz balığın tamamını değil , yüzgeç altını kullanacaksınız, sardalyada bu mümkün değil tabii ki tamamını kullanabilirsiniz. (Yüzgeç altı, balığın ensesinden, orta yüzgeçe kadar olan yeri.)
Çiğ balığımızın bahsedilen yerlerini kesip, derisini soyup ince ince kesiyoruz. Serçe parmağımızın yarısı olarak düşünün inceliğini (yüzey geniş olsa da ince olması şart, resimdeki gibi).. En zor kısmı budur belki, taze balığı temizlemek ve kesmek.
Kestiğimiz balıkları cam bir kabın içine sıkışık olmayacak şekilde alıp üzeri açık kalmayacak kadar limon suyu ekliyoruz. Limon suyunun tamamını örtmesi gerek. İçine bir kaç adet tane karabiber, dövülmüş sarımsak ve tuz ekleyip karıştırıp buzdolabınıza kaldırın. Balığınız iki saat içinde hazır olacaktır. Gerisi süsleme sanatı oluyor. Nasıl servis edeceğiniz size bağlı. Üzerine ince limon dilimleri ve dereotu ile servis edebileceğiniz gibi balzamik sos ya da çok az nar ekşisi ve zeytinyağı ile de yapabilirsiniz.
Yaptığınız meze bir kaç gün buzdolabında limon suyunun içinde bekleyebilir, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.



FriendFeed Yorumları:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sevdiysen paylaş.